Nieuws

Harry Otten-prijs voor innovatie in de meteorologie toegekend aan Kirien Whan en Kate Saunders

Harry Otten-prijs voor innovatie in de meteorologie toegekend aan Kirien Whan en Kate Saunders

Harry Otten-prijs voor innovatie in de meteorologie toegekend aan Nederlands/Australische onderzoekers

Kirien Whan en Kate Saunders ontvangen 25.000 euro voor hun idee om weer-waarnemingen van burgers te gebruiken om eerder te kunnen waarschuwen voor zware windstoten.

De Harry Otten prijs voor Innovatie in de Meteorologie is voor de vijfde keer uitgereikt. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Meteorological Society, die momenteel virtueel plaatsvindt, heeft de jury bekend gemaakt dat Kirien Whan van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en Kate Saunders van de Queensland University of Technology (QUT) de eerste prijs van 25.000 euro hebben gewonnen. Hun idee, Second Wind: Extending the official wind gust record with citizen science observations, is om gebruik te maken van waarnemingen van windstoten door burgers, daar nieuwe methoden voor kwaliteitscontrole op toe te passen, en de gegevens te integreren in waarnemingen van standaard meetnetwerken. Windstoten veroorzaken ernstige schade. Bij zeven van de acht weerwaarschuwingen die het KNMI in 2018 uitgaf, ging het om extreme windstoten. Vaak treden sterke windstoten zeer lokaal op, tussen de posities van het standaard meetnet in. Een gedetailleerder beeld van de windstoten kan helpen om het publiek verder van tevoren, en nauwkeuriger te waarschuwen.

De winnaars van de prijs werden gekozen uit drie finalisten. De andere twee finalisten ontvingen 2.500 euro voor hun ideeën.

Moritz Mauz van de Universiteit van Tübingen in Duitsland presenteerde zijn innovatieve idee, getiteld A high-frequency chilled-mirror hygrometer for turbulent stationary and airborne dew-point measurements. Hij stelde een klein, lichtgewicht, nauwkeurig en snel instrument voor dat turbulente vochtfluctuaties kan meten. Het instrument kan op de grond worden gebruikt, en zelfs op een onbemand vliegtuig worden gemonteerd. Dit kan bijdragen aan een beter begrip van vochtfluxen in de grenslaag en uiteindelijk tot betere weersvoorspellingen.

Joshua Soderholm van het Australische Bureau of Meteorology noemde zijn idee Observing the Impossible - in situ observations of hail trajectories using the HailSonde. Zijn doel is sondes in onweersbuien los te laten om beter te begrijpen welke weg hagelstenen in de wolk afleggen tot ze de grond raken. Dit zou leiden tot nauwkeurigere voorspellingen van hagelbuien en minder valse alarmen. Met terugwerkende kracht kunnen deze preciezere waarnemingen van hagel de verzekeringssector helpen hagelschades beter in te schatten, ook in stedelijke gebieden.

De jury ontving aanvragen voor de prijs uit verschillende Europese landen, Australië en de VS. De Harry Otten prijs wordt om de twee jaar uitgereikt. Meer informatie is te vinden op de website www.harry-otten-prize.org .

Pam Emch, voorzitter van het bestuur van de Harry Otten Foundation, verklaarde: "Het idee van Kirien Whan en Kate Saunders kan directe voordelen voor de samenleving opleveren. Een beter lokaal inzicht in windstoten kan helpen schade en verlies van mensenlevens te voorkomen. Waarnemingen door burgers zullen leiden tot een betere bescherming van de burger tegen dit soort noodweer."

Harry Otten was verheugd over de bekendmaking van de winnaar van de prijs voor 2021: "Innovatie is een belangrijke motor geweest voor de weersector en is dat nog steeds. Onder de klanten van mijn bedrijf Wettermanufaktur bevinden zich veel overheidsdiensten die mogelijk veel baat kunnen hebben bij de uitvoering van het winnende idee om waarnemingen van windstoten van private weerstations te gebruiken."

 

Over Harry Otten en de Harry Otten Stichting

Harry Otten is al meer dan 40 jaar actief in de meteorologie, waarvan 25 jaar als oprichter en directeur van Meteo Consult (nu geïntegreerd in DTN). In die 25 jaar groeide het bedrijf van 5 starters naar meer dan 270 mensen in meer dan 10 landen, waarmee het het grootste private weerbedrijf in Europa en een van de toonaangevende weerbedrijven in de wereld werd. Harry verkocht zijn bedrijf tussen 2005 en 2011 en wilde zijn dankbaarheid jegens de meteorologische gemeenschap tot uitdrukking brengen door een fonds op te richten dat zal worden gebruikt om innovatieve ideeën in de meteorologie te belonen.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren