Nieuws

Janina Fraas winnaar 1e NVBM scriptieprijs

Janina Fraas winnaar 1e NVBM scriptieprijs

De winnaar van de NVBM MSc scriptieprijs 2022 is Janina Fraas. Janina heeft een zeer compleet onderzoek uitgevoerd en een mooi leesbare scriptie geschreven. De jury oordeelt dat haar werk kan bijdragen aan de bevordering van de meteorologie in gebieden waar de beschikbare kennis wellicht nog niet optimaal benut wordt. Janina’s werk is zeer origineel, past bij haar persoonlijke profiel en omvat het geheel van probleemanalyse tot en met volledig meteorologisch eindproduct.

 

De scriptie getiteld “Enhancing hydro-climate services for farmers in the Global South by combining scientific and indigenous weather forecasts” beschrijft een onderzoek naar de mogelijkheid om inheemse kennis van het weer te combineren met wetenschappelijke weersverwachtingen om tot een hybride, beter product te komen. Janina heeft zich niet laten weerhouden door gebrekkige of incomplete data en ontwikkelt in haar scriptie een beslisboom die hogere skill-scores geeft dan een voorspelling enkel gebaseerd op inheemse kennis of enkel op basis van wetenschappelijke modellen. Zij geeft dus een eerste indicatie van de waarde van hybride weersverwachtingen, al zal verder onderzoek op basis van meer data nodig zijn om de verbetering verder te ontwikkelen.

 

De jury was onder de indruk van het hoge niveau van de ingediende scripties. De scripties zijn beoordeeld op criteria aangaande inhoudelijke kwaliteit, technische uitvoering, presentatie en relevantie/toepasbaarheid. De scripties beschreven een zeer breed scala aan meteorologisch onderzoek, onder andere over voorspelbaarheid, waarnemingsmethoden en klimaatverandering.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren