Gert-Jan Steeneveld

Gert-Jan_Steeneveld.jpg

Op dit moment werk ik als universitair hoofddocent leerstoelgroep Meteorologie en Luchtkwaliteit aan Wageningen Universiteit. In 2007 promoveerde ik op de rol van diverse fysische aspecten van de nachtelijke grenslaag. Mijn core business bestaat op dit moment uit een aantal onderwerpen:

1. Meteorologie van de stad. Door klimaatsverandering en verstedelijking wordt de druk op het leefklimaat in steden steeds groter. Om te leren hoe het stedelijk klimaat fysisch werkt, bemeten we het weer in Amsterdam in het Amsterdam Atmopsheric Monitoring Supersite met 24 weerstations (in samenwerking met het AMS Institute). Ook meten we turbulente fluxen van energie, CO2 en methaan. Daarnaast ontwikkelen en evalueren we model infrastructuur om het weer in de stad beter te voorspellen. Zo hebben maken we weersverwachtingen met het WRF model op 100 m ruimtelijk resolutie, en rekenen we binnen het VIDI project "The Windy City" windstromen door de stad door. Ook maken we veelvuldig gebruik van crowdscourcing data van weeramateurstation of mobiele telefoondata om temperatuur, luchtvochigheid, wind en bewolkingsgraad te schatten.

2. Een tweede kernpunt van mijn werk is de evaluatie en verbetering van grenslaagprocessen in mesoschaalmodellen, en met name WRF. Met name voor nachtelijke situaties is hier nog veel winst te halen.

3. Ten derde probeer ik de natuurkunde achter mistvorming te ontrafelen door analyse van waarnemingen maar ook door modelstudies, onder andere vanuit mijn VENI project "Lifting the Fog".

Naast dit onderzoek ben ik betrokken bij de vakken Meteorologie en Klimaat, Atmospheric Practical, Atmospheric Modelling, en Climate Responsive Planning and Design.

Wageningen Universiteit

Meteorologie en Luchtkwaliteit
Postbus 47
6700 AA Wageningen 
Email: Gert-Jan.Steeneveld@wur.nl


Onze sponsoren